Keert de harddraverij terug in de binnenstad van Hoorn?

Hoorn Zal het dan toch? Keert de harddraverij na jaren van afwezigheid weer terug naar de binnenstad van Hoorn? Als het aan Menno Jas van De Realistische Partij ligt, ls het antwoord duidelijk: jazeker.”

De laatste keer dat paarden over de Gedempte Turfhaven draafden was in 2004. Onder andere de teruggang in het aantal sponsoren was de oorzaak dat werd gestopt. jas heeft een motie Ingediend om de Hoornse harddraverij weer in ere te herstellen. Hij verzoekt het college om te verkennen of in de nabije toekomst een harddraverij weer alle ruimte kan krijgen, liefst in de binnenstad. De motie is inmiddels aangenomen. “De hard-en kortebaandraverijen behoren tot dc inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed In Nederland. En daarnaast is het altijd een grote publiekstrekker geweest. In de partij spreken wij regelmatig over die leuke periode. Het is jammer dat het evenement niet meer in Hoorn wordt gehouden”, aldus het raadslid.

Saamhorigheid

De fractievoorzitter van DRP heeft fijne herinneringen aan het paardenevenement: “Het was machtig mooi om die grote beesten door de straat te zien denderen. Iedereen kwam bij elkaar. Het maakt niet uit bij welke club je hoorde. Liet was feest voor iedereen.”
“Het zorgde ook voor saamhorigheid en daarom moet het terugkeren. Het feest is te vergelijken met Koningsdag en Lappendag. Mocht de binnenstad niet geschikt zijn. dan zijn er genoeg andere opties.
Feest te vergelijken met Koningsdag en Lappendag
Waar een wil is. is een weg.” In Medemblik en Enkhulzen, maar ook in Wognum en In Venhuizen wordt de harddraverij nog ieder jaar gehouden. Jas stelt wethouder Rent Assendelft voor om dc oudste stad van West-Friesland een bezoekje te brengen. Wellicht kunnen we daar in gesprek gaan met betrokken ambtenaren en wethouders om inzicht te krijgen in procedures. draaiboeken en veiligheidsprotocollen. Organisatorisch komt er veel bij kijken. Maar gelukkig hoeven we niet opnieuw het wiel uit te vinden.”

Lloret

Met de komst van het stadsstrand hoopt de partij van jas ook op meer evenementen in Hoorn. Hij noemt de stad – met een grote knipoog – ook wel het Llorct aan het Markermeer. „Met meer van dit soort grote evenementen wordt er ook gezorgd voor een economisch hoogtepunt.” „De aanleg van het strand biedt veel mogelijkheden”. besluit Jas… Er komt veel meer vermaak en het trekt meer mensen naar Hoorn. Er zit dus ook een achterliggende gedachte met het voorstellen van de terugkeer van de harddraverij.”

Harddraverij Medemblik.© Archieffoto Jan Mulder

Bron: NHD Zondag 13 november